Dýňové polévky i pečené dýně už máme plné zuby, tak jsem kousek dýně schovala do koláče. A také už vím, co příští podzim udělám s padanými jablky – navařím si náplň do zásoby. Protože tohle není jenom koláč, s kopcem šlehačky je to jablečný dort.
Náplň:
900 g jablka + dýně
skořice, trochu citronové šťávy
cukr
Křehké těšto:
450 g hladká mouka (z toho může být 150 -250 g celozrnná/špaldová…)
220 g máslo
1 vejce
100 g cukr
špetka soli
trochu mléka
mohou být plátky mandlí na posypání
Postup:
Njeprve svařím náplň. Jablka s dýní nakrájím na kostky, mírně podliji, přidám cukr, skořici, citron a rozvařím na hustou kaši. Kolik jablek a dýně záleží na vás. Dělala jsem dýňový koláč (800 g dýně a 100 g jablek) a byl krásně oranžový, ale raději mám jablečný koláč, v kterém se dýně ztratí. Takže dávám tak 200-400 g dýně a zbytek jablka. Cukru dejte tak, aby vám přesnídávka chutnala. Já sladím málo a koláč pak zdobím slazenou šlehačkou.
Ze surovin uhnětu těsto, namačkám do koláčové formy a udělám asi 1-2 cm okraj. Na něj naliji kaši, lze posypat plátky mandlí a peču 30-40 min na 190´C.
Recept na jablečnou přesnídávku.
*** ***
Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu.